El Observatorio Boliviano de los Recursos Naturales

Den siste uken har nyhetsbildet i Bolivia vært sterkt preget av dragkampen om fordelingen av skatteinntekter fra hydrokarboner (IDH). Opposisjonen med hovedsete i Santa Cruz har tatt i bruk alle virkemidler for å hindre regjeringen å gjennomføre en påtvunget folkeavstemning om å akseptere eller forkaste den nye grunnloven, der blant annet fordelingen av skatteinntektene er regulert, til fordel for befolkningen som helhet

Hydrokarboner er organiske stoffer sammensatt av karbon og hydrogenatomer. I flytende form mer kjent som olje, eller naturlig gass i gassform. Bolivia er Sør-Amerikas fattigste land, men rikt på naturressurser. Skatteinntektene fra Oljeindustrien i Bolivia har likevel ikke kommet befolkningen til gode, i alle fall ikke størsteparten av befolkningen.

El Observatorio sin rolle i dagens Bolivia

Det Bolivianske senteret for observasjon av naturressursforvaltning, El Observatorio, er et norskstøttet prosjekt[1]  gjennom det høyt profilerte ”Olje for Utvikling” programmet, som søker å dele kunnskap og erfaringer mellom oljeproduserende land.  Prosjektet er underordnet ungdomsorganisasjonen Centro de Apoyo al Desarollo Local (CEADL) som jobber for å styrke sivilsamfunnet i Bolivia. Informasjonen som er tilgjengelig via massemedia i Bolivia, er kjøpt og betalt av den økonomiske eliten. Den er lite nyansert og til tider grovt manipulert. Derfor er El Observatorio et viktig verktøy for å skape bevissthet rundt forvaltning og beskyttelse av naturressursene som finnes i Bolivia.

Guttene i El Observatorio er en liten gruppe på bare syv personer. De spiser lite, sover lite, men jobber mer enn full arbeidstid. De reiser rundt i Bolivia og holder foredrag, med et ønske å informere folk om hva IDH egentlig er, og hva det innebærer av plikter og goder for befolkningen.

Ikke-eksisterende informasjonstilgang for det sivile samfunn

Det eksisterer en iboende skepsis til regjeringsmedlemmer og deres handlekraftighet her i Bolivia. En forklaring på dette kan være erfaring fra omkring 200 statskupp, og regjeringer som siden kolonitiden har støttet opp om den rike eliten sin stadige utnyttelse av landets naturrikdom. Akkompagnert av monopol på mediekanalen, har det ikke vært lett for den bolivianske befolkningen å vite hva de skal tro på, selv med en president fra den mindre prioriterte delen av befolkningen, urbefolkningen.

El Observatorio er med andre ord et forsøk på å ta tak i et av de enorme problemene Bolivia står overfor, mangel på informasjon. Åpenhet i politiske og økonomiske prosesser er helt nødvendig for å kunne starte kampen mot et Bolivia med mindre misnøye, mindre urettferdighet og mindre korrupsjon.

[1] Prosjektet er støttet av SAIH (Studentenes Akademiske Internasjonale Hjelpefond) sitt bidrag til Olje For Utvikling (OfU) programmet.

Tonje Flatmark
Land